Otobüs Şoförü Nedir?

Otobüs Şoförü Nedir?

Otobüs Şoförü Ne Demek?

Otobüs kullanabilme yetkisine sahip olan kişilere otobüs şoförü denir. Resmi ya da özel kurumlara ait çok sayıda yolcu taşıyabilen otobüsleri kullanan kişilerdir.

Otobüs şoförü, şehir içinde şehirler arası ya da uluslararası otobüsle seyahat eden insanları taşıyan kişidir. Yolcuların ve eşyalarının güvenli bir şekilde varış noktasına ulaşmasını sağlamakla sorumludur. Bu pozisyonda çalışan kişilerin sürüş güvenliğini sağlamaları ve herhangi bir aksaklığa neden olmamaları son derece önemlidir. Hem şehir içi hem de dışında görev alabildikleri için konsantrasyon bozukluklarına sahip olmamaları gerekir. Sorumluluk bilincine sahip, etkili iletişim kuran ve herhangi bir hastalığa sahip olmayan adayların otobüs şoförü olarak çalışmaları mümkündür. İş başvurusunda bulunacak olan adayların, otobüs şoförünün ne demek olduğunu, görevlerini, sorumluluklarını, çalışma şartlarını ve ortamını bilmeleri gerekir. İlgili meslekte tecrübe sahibi olan adayların bu bilgi birikimini otobüs şoförü iş ilanlarında yansıtmaları, olumlu dönüş alma şanslarının artmasını da sağlayabilir.

Otobüs Şoförü Olmak İçin Gerekenler

Meslek yüksekokullarının otobüs kaptanlığı (şoförü) bölümünden mezun olan ya da özel sürücü kurslarında verilen mesleki eğitimleri alıp, MEB tarafından hazırlanan sınavları başarıyla geçmiş E sınıfı ehliyete sahip kişiler otobüs şoförü olabilir. E sınıfı ehliyet ve ticari taşıt kullanma belgesi (T4) alabilmek içinse en az ilkokul mezunu olmak ve 23 yaşından gün almış olmak gerekir. Bu özelliklere sahip olan adayların otobüs şoförü olarak çalışmaları mümkündür. Ancak, bazı işverenler gerekli eğitim ve belgelerin yanı sıra ekstra özelliklere de dikkat edebilirler. Bu özellikler arasında sorumluluk bilinci, dikkat, yüksek konsantrasyon, otobüs şoförü çalışma ortamına uyum, iletişim becerisi ve kriz yönetimi yapabiliyor olmak yer alabilir. Özellikle uzun yolculuklarda zaman zaman sorunlar ile karşılaşılabiliyor olması kriz yönetimi becerisinin son derece önemli olmasını sağlar. Bu özelliklere sahip olan adayların ilgili pozisyonda profesyonel bir şekilde faaliyet gerçekleştirmeleri mümkündür. MEB tarafından yapılan sınavlardan başarılı sonuçlar alman, E sınıfı ehliyetinin bulunması ve otobüs şoföründe olması gereken özelliklere sahip olman durumunda güncel iş ilanlarını değerlendirebilirsin. Firmaların olumlu dönüş yapması halinde otobüs şoförü mülakatlarına girebilirsin..

Otobüs Şoförü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Mesleki eğitim süresi ve alınması gereken eğitimler, eğitimin alınacağı kuruma göre değişiklik gösterir. Yüksek okullarının otobüs kaptanlığı bölümünde verilen eğitimin süresi 2 yıl iken özel sürücü kurslarında verilen eğitim süresi 2 aydır. Mesleki eğitim hangi kurumdan alınmış olursa olsun, otobüs şoförü olmak isteyen kişilerin; trafik, ilk yardım, motor, taşımacılık hukuku, davranış bilimleri, uygulamalı sürücü eğitimi, öfke kontrolü, taşıt bakımı, sigorta, işletme bilgisi ve sürüş psikolojisi gibi eğitimleri alması gerekir. Bu eğitimleri alan, gerekli sertifika programlarına katılan adayların ilgili pozisyonda çalışmaları mümkündür. Ancak, talep edilen belge ve eğitimlerin işverene göre değişim göstermesi mümkündür. Bu nedenle herhangi bir iş ilanına başvuru yapmadan önce firmanın talep ettiği eğitim ve belgelerin dikkatli bir şekilde incelenmesi önerilir. Sen de otobüs şoförü olmak için tavsiyelere bakıyorsan ve ilgili pozisyonda çalışmak istiyorsan bu faktörlere dikkat edebilirsin. Gerekli eğitim şartlarını karşılaman halinde ilgili pozisyonda çalışma fırsatı elde edebilirsin. Firmalar özelinde araştırmalar gerçekleştirmek için Kariyer.net’i ziyaret edebilirsin. Güncel iş ilanlarını inceledikten sonra ‘Başvur’ butonuna tıklayarak başvurunu gerçekleştirebilirsin. Olumlu bir geri dönüş alman durumunda kısa süre içinde ilgili pozisyonda hizmet vermeye başlayabilirsin.

Otobüs Şoförü Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Otobüs şoförlerinin asli görevi yolcuların güvenle seyahat etmesini sağlamaktır. Ancak işverenler bu görevin yanı sıra bazı sorumlulukları yerine getirmelerini de talep edebilir. Bu nedenle otobüs şoförünün son derece dikkatli olması ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmesi gerekir. Otobüs şoförlerinin görev ve sorumlulukları en genel ifadeyle şu şekilde sıralanabilir:

  • Yola çıkmadan önce yolcu listesini almak ve bilgilerden emin olmak,
  • Otobüs çalışanlarını denetlemek,
  • Otobüsün bakımını ve düzenini sağlamak,
  • Yolcuların güvenli taşınmasını sağlamak,
  • Trafik kurallarına uymak,
  • Gerektiğinde ilk yardım yapmak,
  • Yolcuların uygun noktalardan alınmasını ve indirilmesini sağlamak.

Otobüs  şoförlerinin görev ve sorumlulukları genel olarak bu şekilde sıralanabilir. İlgili kurumun çalışma politikası, otobüs şoförü çalışma saatleri ve ortamına bağlı olarak bu sorumluluklarda değişimler meydana gelebilir. Bu nedenle otobüs şoförü olarak  faaliyet gerçekleştirmek isteyen kişilerin firmalar özelinde araştırma gerçekleştirmeleri gerekebilir. İş yerlerinin çalışma politikalarını öğrenmek isteyen adaylar Kariyer.net’ten faydalanabilirler. Güncel iş ilanlarının yayınlandığı Kariyer.net’e giriş yapman halinde ana sayfadaki ‘Kayıt Ol’ butonunu kullanarak sana özel bir profil oluşturabilirsin. Bu profile deneyimlerini, kriterlerini ve eğitim bilgilerini ekledikten sonra iş başvurularında kullanma şansı elde edebilirsin. Ana sayfada bulunan filtreleme kutucuklarını kullanarak çalışmak istediğin şehir özelinde aranan ‘otobüs şoförü’ iş ilanlarını inceleyebilirsin. Hangi firmaların otobüs şoförü aradığına bakmanın ardından ilan açıklamaları kısmından otobüs şoförü çalışma koşulları hakkında fikir sahibi olabilirsin. Ankara otobüs şoförü iş ilanlarının açıklamalarında yer alan görev ve sorumlulukları değerlendirdikten sonra mesleğin senin için uygun olup olmadığına karar verebilirsin.

  • Ortalama Maaş

    Detayları Gör
  • 24.600 ₺ / Aylık
  • 22 kişinin ortalama maaşıdır.
kariyer.net